Taipei Walking Tour

Free Walking Tour Taipei

Taipei is een stad vol met prachtige tempels en indrukwekkende gebouwen. Een van de leukste manieren om de stad te ontdekken is door middel van de free walking tours van Like it Formosa. Deze gratis wandeltochten worden gegeven door locals die je de stad kunnen laten zien vanuit een lokaal perspectief. Tijdens de tour leer je veel over de geschiedenis van Taipei en kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Daarnaast is een free walking tour in Taipei de ideale activiteit om andere reizigers te leren kennen als je alleen door Taiwan aan het reizen bent.

Like it Formosa

Like It Formosa is opgericht in 2015 met als missie om toeristen met elk budget te helpen Taiwan te verkennen. De organisatie bestaat uit een groep lokale gidsen die een passie hebben voor de cultuur en geschiedenis van Taiwan. Ze kunnen verhalen vertellen die alleen bekend zijn bij de lokale bevolking van Taipei. De wandeltochten zijn gebaseerd op donaties en hebben elk hun eigen thema om de stad vanuit verschillende aspecten te ontdekken. Zo is er een Historic Tour langs historische bezienswaardigheden zoals de Longshan Tempel en het Chiang Kai Shek Memorial. De Modern Tour neemt je mee naar meer eigentijdse bestemmingen zoals Taipei 101. En de Golden Age Tour je terugbrengt naar de jaren 20, een periode van culturele en commerciële groei in Taipei.

Historic Walking Tour

De westkant van Taipei was ooit het centrum voor economische en politieke activiteiten toen de moderne ontwikkeling van Taiwan begon. Met de Historic free walking tour loop je terug in de tijd door de rijke geschiedenis en cultuur van Taipei. Je leert over traditionele overtuigingen tijdens de Qing-dynastie, over de culturele verandering toen het onder Japanse heerschappij stond en over het politieke landschap tijdens de komst van de nationalistische regering in de jaren 1950. Deze tour neemt je mee naar verschillende bezienswaardigheden in West-Taipei en de verhalen en legendes erachter. Met de Historic Tour zie je hoe meerdere culturen en historische gebeurtenissen Taipei hebben gevormd en krijg je een duidelijk beeld van de stad.

Longshan Drakenbergtempel

De Longshan Tempel is een van de belangrijkste religieuze locaties van Taipei. Chinese immigranten die naar Taipei kwamen hebben de tempel in de 18e eeuw gesticht. In de daaropvolgende jaren onderging de Longshan Tempel een reeks aardbevingen, tyfoons en luchtaanvallen in oorlogstijd. Toch is de tempel altijd gespaard gebleven dankzij renovaties, enthousiaste gelovigen en de zegen van de goden. Tegenwoordig is de Longshan Tempel een van de meest iconische gebouwen van het historische Taipei.

Bopilao HistoRical Block

Het Bopilao Historical Block was ooit het commerciële centrum van Noord-Taipei waar Chinese immigranten handel dreven met de inheemse gemeenschap. Tijdens deze periode zat de straat vol met hostels, winkels en badhuizen om de handelaren en lokale bewoners te huisvesten. In 2009 voltooide de regering van Taipei de restauratie van het Bopilao Historical Block en werd het opengesteld voor publiek.

Red House

Het Red House is in 1908 tijdens de Japanse overheersing gebouwd en is ontworpen door een Japanse architect. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en na de terugtrekking van de Japanse overheersing is het gebouw omgevormd tot een theater. Vervolgens werd het een belangrijke locatie voor de verborgen LGBTQ-gemeenschap in Taipei. Tegenwoordig wordt het Red House gebruikt als platform om de culturele en creatieve industrie te promoten. 

Presidental Office Building

Het presidentiële kantoor is het politieke centrum van Taiwan en is opgericht in 1919. Het gebouw was oorspronkelijk ontworpen om het kantoor van de gouverneur-generaal van Taiwan te huisvesten tijdens de Japanse kolonisatie. Na bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de komst van de Republiek China werd het gebouw in 1950 gerestaureerd als het presidentiële kantoor. 

228 Peace Memorial Park

In 1908 tijdens de Japanse koloniale periode werd het Taihoku New Park opgericht. Dit park is het eerste park in Taiwan dat gebouwd is in Europese stijl. In 1947 vond er een protest plaats tegen de door de Kuomintang regering. Dit protest leidde tot een reeks gebeurtenissen, ernstige acties van de nationalistische regering en een periode van witte terreur in Taiwan onder de 38 jaar van de krijgswet. De gebeurtenissen worden het incident van 28 februari genoemd. Het park kreeg uiteindelijk de naam “228 Peace Memorial Park” om het wangedrag van de regering in het verleden te erkennen.

Chiang Kai-shek Memorial Hall

De Chiang Kai-Shek Memorial Hall is een nationaal monument dat opgericht is ter nagedachtenis van Chiang Kai-shek. Dit was de leider van China tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen vlak daarna de Communistische revolutie uitbrak, vluchtte Chiang Kai-shek na hevige gevechten naar Taiwan. Als leider van Taiwan strijde hij in de jaren daarna voor een onafhankelijk Taiwan. Dit maakte hem zo geliefd dat na zijn dood een enorm herdenkingsplaats voor hem gebouwd werd.

Golden Age Walking Tour

De jaren twintig was een periode van veel culturele en commerciële groei in Taipei. Tijdens de Golden Age free walking tour verken je Dadaocheng, het geheime centrum van Taipei waar de Taiwanese literatuur en kunstenaars bloeiden tijdens de Gouden Eeuw. Je ziet hoe Dihua Street door de jaren heen is getransformeerd tot een creatief gebied waar tradities botsen met innovaties. Tegenwoordig is Dadaocheng nog steeds een belangrijke historische attractie en een populair winkelgebied onder zowel de lokale bevolking als toeristen. 

North Gate

Na een poging tot invasie van Japan is de North Gate in 1884 gebouwd als onderdeel van de stadsmuur van Taipei. De poort werd gebruikt als bunker en frontbescherming voor Taipei. Het doel was de stad te beschermen tegen toekomstige aanvallen. Na de renovatie in 2017 wordt de North Gate beschouwd als de Arc de Triomphe van Taipei.

Railway Ministry Park

In 1899 werd onder Japans bestuur het ministerie van Spoorwegen opgericht. Het ministerie van Spoorwegen was verantwoordelijk voor de administratie, constructie en transport van alle spoorwegen in Taiwan. Het gebouw dat je ziet is in 1919 voltooid als kantoor van het ministerie van Spoorwegen. Tot de jaren negentig was het ook de locatie van het Taiwan Railways Administration hoofdkwartier.

Beimen Post Office

In 1895 werd het postkantoor van Taipei opgericht door de Japanse troepen als hun militaire postkantoor. Tijdens de kolonisatie werd het postkantoor een van de drie belangrijkste administratieve hoofdkwartieren voor post. Het huidige gebouw is een uitbreiding van het oorspronkelijke ontwerp. Omdat het recht tegenover de North Gate ligt, kun je zien dat deze locatie in feite al meer dan een eeuw het transportcentrum van Taipei is.

Fa Zhu Gong tempel

De Fa Zhu Gong-tempel is een van de drie belangrijkste tempels van Dadaocheng. De tempel werd in 1869 gebouwd door Chinese immigranten die naar het gebied verhuisden voor theehandel. Fa Zhu Gong is de belangrijkste god van de tempel. Volgens een legende heeft hij ooit de lokale gemeenschap beschermd tegen de verspreiding van vreselijke ziekten. In de jaren zeventig wilde het stadsbestuur op de plek van de Fa Zhu Gong-tempel een weg openen. Hier was Fa Zhu Gong het echter niet mee eens. In plaats van de tempel te verplaatsen, kwamen de gemeenschapsleiders op het idee om de tempel omhoog te tillen. Vervolgens maakten ze onder de tempel een opening te maken om de weg te bouwen.

Yongle Fabric Market

De Yongle Market werd in 1908 opgericht als een transfercentrum voor Japanse stoffen die naar Taiwan kwamen. Al snel werd de markt het grootste groothandels- en detailhandelscentrum voor stoffen. Vanwege de populariteit en hoge verkopen maakte de ouderwetse markt in 1985 plaats voor een modern en multifunctioneel gebouw. Tegenwoordig komen mensen nog steeds naar Yongle Fabric Market voor verschillende soorten stoffen om kleding, gordijnen en jurken te maken.

Taipei Xia-Hai City God Tempel

De Taipei Xia Hai City God Temple werd in 1859 gebouwd door families en handelaars die uit het Monga-gebied werden verbannen in de hoop een nieuwe gemeenschap op te richten. Tegenwoordig is de tempel nog steeds het religieuze centrum van Dadaocheng. De Taipei Xia Hai City God Temple heeft meer dan zeshonderd goden op een oppervlakte van 152 vierkante meter. Daarmee heeft de tempel de hoogste standbeelddichtheid in Taiwan.

Dihua Street

Dihua Street is sinds de jaren 1850 een belangrijk handelscentrum voor Taiwanese producten en geïmporteerde producten. Het is een van de oudste straten van Taipei en de architecturale stijl van Chinese en Europese infusie is goed bewaard gebleven in de verschillende regimes. 

Het einde van Dihua Street brengt je verder weg van toeristische bezienswaardigheden en dieper in het echte leven van de lokale bevolking van Dadaocheng in de vorige eeuw. Door de jaren heen transformeerde Dihua Street tot een creatief gebied waar tradities botsen met innovaties. Naast bedrijven in de traditionele thee industrie, gedroogde goederen en Chinese medicijnen vind je er nieuwe startende bedrijven in gebouwen die al meer dan honderd jaar oud zijn. Er zijn veel leuke winkels te zien die onder andere handgemaakte tassen, lantaarns en kleding verkopen

Goed om te weten

De free walking tours zijn gebaseerd op donaties en worden vaak gegeven door studenten om wat bij te verdienen. Hoewel de rondleidingen in principe gratis zijn, wordt er dus wel vanuit gegaan dat je achteraf een donatie doet. Dit zorgt er namelijk voor dat de locale gidsen de rondleidingen kunnen blijven doen. Voor een goede donatie kun je uitgaan van een bedrag tussen 200 en 500 Taiwanese dollar per persoon. 

Om mee te doen aan een free walking tour in Taipei hoef je niet te reserveren. Je ontmoet de gids op de afgesproken tijd bij het ontmoetingspunt. Als je daar aangekomen bent kun je de gids herkennen aan de papieren waaier met de tekst Like It Formosa. Op de website van Like It Formosa vind je de locatie van de ontmoetingsplekken en de data van de tours.  

Ga naar de website van Like it Formosa

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Taipei

Zoeken

Meer Taiwan blogs

Free Walking Tour Taipei

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt