Penang Street Art

Street Art in Georgetown op Penang

Georgetown is de hoofdstad van het eiland Penang en is de plek waar je moet zijn als je street art op zijn best wilt ervaren. Verspreid over de straten en steegjes van Georgetown vind je geweldige muurschilderingen, die bijna allemaal iets vertellen over de cultuur en geschiedenis van Penang. Het kan soms lastig zijn om al deze kunstwerken te vinden want sommige zijn erg goed verborgen. In dit artikel lees je waar je de bekendste street art van Penang kunt vinden.

Hoe de Street Art op Penang begon

Op Penang was niet altijd zoveel street art te zien. Het begon allemaal toen Georgetown in 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. Om Georgetown een unieke stad in Maleisië te maken, werd besloten een wedstrijd te houden om de straten nog mooier te maken. De winnaar van deze wedstrijd was de kunstenaar Tang Mun Kian, die met zijn werk ‘Making George Town’ de geschiedenis van de stad uitlegt met smeedijzeren kunstwerken.

De mooiste en bekendste kunstwerken zijn echter van de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic. Tijdens het Georgetown Festival in 2012 kreeg hij de opdracht om ‘Mirror George Town’ te schilderen, een verzameling muurschilderingen die het lokale leven en de cultuur in de binnenstad weergeven. In zijn kunstwerken gebruikte Ernest Zacharevic vaak voorwerpen uit het dagelijks leven zoals stoelen, fietsen en schommels. Later volgde er nog meer kunstprojecten en trokken verschillende kunstenaars naar Penang.

Waar je de Street Art kunt vinden

Hieronder vind je een overzicht van de meest bekende en originele street art op Penang. Je kunt de kaart in Google Maps gebruiken om eenvoudig de locaties te vinden. Ga vooral zelf ook op onderzoek uit in Georgetown, want naast de bekende kunstwerken zijn er ook een heleboel andere mooie en minder bekende muurschilderingen te zien in de stad. 

→  Klik hier om een kaart van de locaties te openen in Google Maps 

Kids on Bicycle

De muurschildering ‘’Kids on Bicycle’’ is gemaakt door de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic tijdens het George Town Festival in 2012. In het kunstwerk is een klein meisje te zien dat haar jongere broertje meeneemt op de fiets. Je kunt de muurschildering vinden in Armenian Street bij de kruising met Beach Street

I want bao

‘‘I Want Bao’’ is een van de commerciële muurschilderingen in George Town. De in Kuala Lumpur geboren kunstenaar WK Setor schilderde deze muurschildering voor het Chinees Nieuwjaar. Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van de Chinese banketbakkerij Ming Xiang Tai om het bedrijf te promoten. De kinderen in de muurschildering zijn de kinderen van de eigenaar van de banketbakkerij. Je vindt de muurschildering in Armenian Street op de kruising met Victoria Street. 

Little Girl in Blue

‘‘Little Girl in Blue’’ is het kunstwerk van een klein meisje in een blauwe pyjama dat tussen twee ramen op de eerste verdieping van een huis hangt. De muurschildering is te vinden op Muntri Street voorbij de kruising met Love Lane.

Skippy Comes to Penang Street Art

Het “101 Lost Kittens Project” is een initiatief van de organisatie Artists for Stray Animals om het bewustzijn te vergroten en de hoge zwerfpopulaties in Penang in bedwang te houden. Voor dit project zijn verschillende muurschilderingen van katten gemaakt, waaronder het kunstwerk ‘Skippy Comes to Penang’. De muurschildering is te vinden in de tweede helft van Armenian Street voorbij de kruising met Beach Street. De laatse jaren is het kunstwerk echter erg vervaagd waardoor hij niet goed meer te zien is.

Boy On Motorbike

‘Boy on Motorbike’ is een van de originele stukken van Ernest Zacharevic voor het project Mirror George Town. De muurschildering bevindt zich op een zijdeur van wat vroeger een populair winkelhuis was. Je vindt het kunstwerk in Ah Quee Street aan de kant van de kruising met Beach Street.

Little Boy with Pet Dinosaur

Het kunstwerk ‘’Little Boy with Pet Dinosaur’’ is ook gemaakt door de in Londen opgeleide kunstenaar Ernest Zacharevic. Op de muurschildering zie je een klein jongetje die een dinosaurus als huisdier heeft. Je vindt de muurschildering naast het kunstwerk ‘’Boy on Motorbike’’ in Ah Quee Street.

Boy on a Chair

Het kunstwerk ‘’Boy on a Chair’’ is gemaakt door Ernest Zacharevic en is te vinden bij de ingang van een café in Cannon Street. Op de muurschildering is een jongen te zien die op een echte stoel staat en iets probeert te pakken in een gat boven hem.

Cat in the Window

De muurschildering ‘’Cat in the Window’’ is een van de vele kattenmuurschilderingen in Georgetown. Op de schildering is een grote een grote kat met gele ogen te zien die uit een blauw raam kijkt. Je kunt de muurschildering vinden in een klein steegje in Cannon Street, de populaire erfgoedzone van George Town.

Brother and Sister on a Swing

‘‘Brother and Sister on a Swing’’ is een van de bekendste street art van Penang. De muurschildering is gemaakt in opdracht van de kunstenaar Louis Gan Yee Loong. De kinderen in het kusntwerk zijn de kinderen van de eigenaar van drukkerij SBS Paper Products. Je vindt de muurschildering in een zijstraat aan het eind van Chulia Street richting de Chew Jetty.

Susu Soya Asli & Segar 

In dezelfde straat als het kunstwerk ‘‘Brother and Sister on a Swing’’ vind je de muurschildering ‘’Susu Soya Asli & Segar’’. Op de muurschildering is een oude vrouw bij een sojamelkstalletje te zien dat kommen sojamelk serveert aan kinderen. Het kunstwerk is gemaakt in samenwerking met St. Xavier’s Institution, Homesoy en Vilmedia en is te vinden in een steegje achter een oud drukkerijmagazijn in Chulia Street.

Bruce Lee Cat Mural 

De ‘’Bruce Lee Cat Mural’’ is de derde van twaalf kattenmuurschilderingen geschilderd door Artists for Stray Animals, voor het 101 Lost Kittens-project. De officiele naam van de muurschildering is ‘’The Real Bruce Lee Would Never Do This’’ en op de schildering zijn twee zwerfkatten te zien die een schop krijgen van de kungfu-legende Bruce Lee. Je kunt het kunstwerk vinden in een steegje achter de muurschilderingen ‘’Boy on Motorbike’’ en ‘‘Little Boy with Pet Dinosaur’’ in Ah Quee Street.

Children playing basketball

Het kunstwerk ‘’Children Playing Basketball’’ is gemaakt door Louis Gan op de achterkant van het oude Kwong Wah Yit Poh-gebouw. De muurschildering is te vinden in een klein steegje naast Chulia Street in de buurt van de schildering ‘’Brother and Sister on a Swing’’.

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Cameron Highlands

Langkawi

Penang

Perhentian Islands

Kuala Lumpur

Zoeken

Meer Maleisie blogs

Street art op Penang

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt