Kuala Lumpur

16 Leuke Dingen om te Doen in Kuala Lumpur, Maleisie

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en een van de leukere hoofdsteden in Azië. Net als het land zelf is Kuala Lumpur erg veelzijdig. Met enorme wolkenkrabbers, koloniale gebouwen en verschillende culturen is het een stad vol contrasten. Kuala Lumpur heeft veel bezienswaardigheden en je kunt leuke dingen in de omgeving doen. De stad is goed georganiseerd en beschikt over een uitstekend metronetwerk waarmee je snel en goedkoop door de stad reist. Met deze reisgids bezoek je de leukste bezienswaardigheden en krijg je de beste tips voor je verblijf in Kuala Lumpur.

Bezienswaardigheden

Kuala Lumpur is een stad met veel bezienswaardigheden waardoor je je makkelijk een week kunt vermaken. Heb je minder tijd, dan kun je de hoogtepunten van Kuala Lumpur in ongeveer drie of vier dagen zien. 

Klik hier om de bezienswaardigheden van Kuala Lumpur te openen in Google Maps

1. Petronas Twin Towers

De Petronas Twin Towers is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur en was ooit het grootste gebouw ter wereld. De 452 meter hoge torens zijn in het midden met elkaar verbonden door een loopbrug en geven je vanaf hier een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt met een lift naar het observatieplatform op de 86e verdieping, maar ook vanaf de grond zijn de torens enorm spectaculair. Aan de voet van de Petronas Twin Towers vind je Suria KLCC winkelcentrum en het KLCC Park, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op te torens. Wanneer het donker is worden de torens verlicht en is er een lichtshow met fonteinen en muziek te zien in het park. 

Bestel hier je tickets voor het observatieplatform

2. Menara KL Tower

De Menara KL Tower is met een hoogte van 421 meter het hoogste gebouw van Kuala Lumpur na de Petronas Twin Towers. Ook is het een van de hoogste communicatietorens ter wereld. Je kunt in de toren het observatieplatform of de skydeck bezoeken, maar je kunt ook eten in Atmosphere360 Restaurant. Dit restaurant draait langzaam rond waardoor je een geweldig uitzicht over de stad hebt.

Bestel hier je tickets voor de Menara KL Tower

3. Helipad lounge

Een van de leukste dingen aan Kuala Lumpur is dat er zoveel plekken zijn met een geweldig uitzicht over de stad. Er zijn verschillende rooftop bars, maar de leukste om naartoe te gaan is de Helipad Lounge. Dit helikopterplatform wordt elke dag tot vijf uur ’s middags gebruikt en daarna omgebouwd tot een rooftop bar. Wanneer je in de Heli Lounge Bar een drankje besteld hebt kun je met een trap het dak op, waar verschillende tafeltjes en stoelen staan. 

4. KL Forrest Eco Park

Rondom de Menara KL Tower ligt het KL Forest Eco Park. In dit grote park vind je meerdere hangbruggen die een wandelroute door het bos creëren. Deze relatief korte wandeling is leuk om te doen als je in de buurt bent en is gratis te bezoeken. 

5. Perdana Botanical Gardens

Net buiten het centrumvan de stad vind je de Botanical Gardens. Je kunt hier mooie wandelingen maken door een groene omgeving, ver weg van de drukte in de stad. Ook kun je tegen betaling het Bird Park en de  Butterfly Garden bezoeken. 

Bestel hier je tickets voor het Bird Park en de Butterfly Garden

6. Bukit Bintang en Jalan Alor

Bukit Bintang is het grootste winkel- en uitgaansgebied van Kuala Lumpur. Hier kun je goed shoppen in een van de vele malls. Breng een bezoek aan Pavilion, een van de meest populaire winkelcentra van Kuala Lumpur. De beste streetfood in Kuala Lumpur vind je bij Jalan Alor Night Market. Zodra je de straat in loopt verdwijnen de moderne winkelcentra en zie je overal eenvoudige restaurantjes en eetstalletjes. Overdag is het er al druk met vooral locals die komen lunchen, maar als de zon ondergaat openen veel eetstalletjes hun deuren en zijn er naast locals ook veel toeristen. Jalan Alor street is de beste plek om echte Maleisische gerechten te proeven voor kleine prijzen.

7. Central Market

Ben je op zoek naar Maleisische producten of souvenirs, ga dan naar Central Market. Deze markthal is een bezienswaardigheid waar je de authenticiteit van de stad nog heel goed terugziet. Van allerlei leuke ambachtswinkeltjes die traditionele Maleisische producten verkopen tot unieke Maleise architectuur die je in de gebouwen rondom de markt terugziet.

8. Chinatown

Een van de leukste wijken van Kuala Lumpur is Chinatown. Jaren geleden vestigden de Chinezen zich in dit deel van de stad. Omdat ze bij elkaar woonden werd hun cultuur gehouden en dat is goed terug te zien in het straatbeeld. Chinatown is een van de drukste plekken van Kuala Lumpur en trekt een hoop backpackers en toeristen. De bekendste straat van Chinatown is Petaling Street. Deze overdekte winkelstraat staat elke dag vol met marktkraampjes en is de plek om goedkope souvenirs, neppe tassen, kleding, electronica en andere goedkope spullen te kopen.

9. Sri Maha Mariamman Tempel

Aan de rand van Chinatown ligt de kleurrijke Sri Maha Mariamman Tempel. Dit is de oudste hindoetempel van Kuala Lumpur en de rijkst versierde tempel van het land. Vanuit hier lopen de hindoes naar de Batu Caves tijdens het Thaipusam festival in januari of februari.

10. Little india

Little India staat ook welk bekend als Brickfields en ligt op slechts een paar minuten lopen van KL Sentral. De wijk concentreert zich vooral rondom de kleurrijke winkelstraat Jalan Tun Sambanthan en is een van de oudste gedeeltes van de stad. Als je van Indiaas eten houdt, is dit de plek om naartoe te gaan. ’s Avonds worden de straten gevuld met kleine restaurantjes die lekkere Indiase gerechten verkopen.

11. Merdeka Square en Sultan Abdul Samad

Op Merdeka Square werd in 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië uitgeroepen en midden op het plein staat een van de hoogste vlaggenmasten ter wereld. Rondom het plein vind je mooie gebouwen zoals de Nationale Bibliotheek en het bijzondere Sultan Abdoel Samad-gebouw. Het Sultan Abdul Samad-gebouw is gebouwd in de tijd dat Maleisië nog een Engelse kolonie was en in die periode was het een belangrijk overheidsgebouw van de Engelsen. Daarna werd het gebouw een lange tijd gebruikt door de hoogste rechtbank van Maleisië en nu zitten er kantoren van het ministerie van informatie, communicatie en cultuur. Aan de achterzijde van het Sultan Abdoel Samad loopt een rivier waar je een mooie wandeling kunt maken. 

12. Jamek Moskee

De Jamek Moskee vind je bij het punt waar de twee rivieren Klang en Gombak samenkomen. Het is de mooiste, bekendste en oudste moskee van Kuala Lumpur en een echte bezienswaardigheid. De architectuur van de moskee is mooi, maar ook de historische betekenis van deze moskee maakt Jamek tot een highlight.  Het schijnt namelijk de plek te zijn waar Kuala Lumpur ooit is gestart. Heb je de moskee bezocht, dan is het ook leuk om een wandeling te maken over de Klang Promenade. Vanaf hier heb je namelijk een mooi uitzicht op de Jamek Moskee met daaromheen diverse wolkenkrabbers.

13. Thean Hou Tempel

Net iets buiten het centrum van Kuala Lumpur ligt de Thean Hou tempel. Deze tempel is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen als je in Kuala Lumpur bent. Met zes verdiepingen is de Thean Hou Tempel een van de grootste en belangrijkste Chinese tempels in Zuidoost-Azië. De tempel is gelegen op een berg en geeft je een mooi uitzicht op Kuala Lumpur. Omdat de Thean Hou tempel met het openbaar vervoer minder goed bereikbaar is kun je er het beste naartoe gaan met Grab Taxi. 

Tip: Bezoek de tempel vroeg in de ochtend wanneer er nog geen andere bezoekers zijn of in de avond als het donker is en de lampionnen aangestoken zijn. 

14. Batu Caves

Een van de populairste bezienswaardigheden in Kuala Lumpur zijn de Batu Caves. In de 19e eeuw werden deze kalksteen grotten ontdekt en is hier de eerste Hindoetempel in gebouwd. Inmiddels zijn de Batu Caves uitgegroeid tot een van de belangrijkste Hindoeïstische tempels van Maleisië. De Cathedral Cave is de grootste grotkamer en bereik je via een lange gekleurde trap van 272 treden. Er lopen veel aapjes rond, dus houd je spullen goed in de gaten. De Batu Caves liggen ongeveer 15 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, maar zijn eenvoudig te bereiken met de metro, bus of Grab Taxi. 

Tip: De Batu Caves zijn enorm toeristisch dus bezoek de grotten zo vroeg mogelijk in de ochtend. Later op de dag kan het namelijk zo druk zijn dat er van de gekleurde trap nog maar weinig te zien zal zijn. Probeer de Batu Caves te vermijden in het weekend en op feestdagen. 

15. Wilayah Mosque

De Wilayah Mosque ligt net buiten het centrum van Kuala Lumpur en is geopend in het jaar 2000.  De architectuur van de moskee is geïnspireerd op de Blauwe Moskee van Istanbul in Turkije. Er worden verschillende rondleidingen gegeven waarbij je leert over de geschiedenis van de moskee en het geloof. De toegang is gratis en bij de ingang wordt kleding aangeboden om je op de juiste manier te bedekken.

16. Putrajaya

Het moderne Putrajaya is de administratieve hoofdstad van Maleisië en is vanaf 1995 opgezet om het overvolle Kuala Lumpur te ontlasten. Ondanks dat er diverse programma’s opgericht zijn om overheidspersoneel naar Putrajaya te laten verhuizen, hebben de meeste mensen ervoor gekozen om in Kuala Lumpur te blijven wonen. In de stad zelf is niet veel te doen maar Putrajaya heeft wel een aantal mooie moskeeën. 

De belangrijkste moskee van Putrajaya is de Putra Mosque. Deze moskee is gemaakt van roze getint graniet en is een van de weinige roze moskeeën op de wereld. Ook de Tuanku Mizan Zainal Abidin Mosque is de moeite waard om te bezoeken. 

Hoe kom je in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur heeft een groot internationaal vliegveld met directe vluchten vanuit Nederland en de meeste grote steden in Azië. De stad is daarom een goed beginpunt van je reis door Maleisië. Wanneer je op het vliegveld van Kuala Lumpur aangenomen bent, kun je gebruik maken van de KLIA Express om naar het centrum van de stad te reizen.

Van Singapore naar Kuala Lumpur

Vanuit Singapore kun je gemakkelijk met de bus in ongeveer vijf uur naar Kuala Lumpur reizen. De meeste bussen vertrekken bij het Golden Mile Complex en komen aan bij het TBS busstation, maar er zijn ook busmaatschappijen die Chinatown en KL Sentral als eindbestemming hebben. 

Boek hier je busticket

Van Cameron Highlands naar Kuala Lumpur

Als je vanuit Cameron Highlands naar Kuala Lumpur wilt reizen is de bus het beste vervoersmiddel. Er vertrekken dagelijks meerdere bussen vanuit Tanah Rata en afhankelijk van de bus die je kiest word je in Kuala Lumpur afgezet bij het station KL Sentral of het TBS busstation. In totaal ben je ongeveer vijf uur onderweg. 

Boek hier je busticket

Vervoer in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een grote stad, maar het centrum is relatief klein. Tussen de Petronas Towers, Chinatown, Little India en andere wijken in het centrum kun je de meeste afstanden lopend afleggen. Voor grotere afstanden kun je gebruik maken van de metro, monorail of bus. Kaartjes kun je op het station kopen maar makkelijker is om een ov kaart aan te schaffen. Als je een taxi wilt nemen kun je gebruik maken van Grab Taxi.

Overnachten in Kuala Lumpur

In Kuala Lumpur zijn veel leuke en betaalbare accomodaties te vinden. Een populaire wijk onder backpackers om te overnachten is Chinatown. Naast de gezelligheid, nightmarket en de goede eetgelegenheden vind je hier namelijk een groot aantal betaalbare hostels. Ook Little India en Bukit Bintang zijn leuke wijken om te overnachten. Als je backpackreis in Kuala Lumpur begint, is het aan te raden om vooraf een overnachting te boeken zodat je bij aankomst niet op zoek hoeft te gaan naar een accommodatie.

BackHome Kuala Lumpur

Als je dit hostel binnenloopt heb je direct het gevoel dat je thuiskomt. Het personeel is erg vriendelijk, je hebt een fijn bed en alles is super schoon. Backhome Kuala Lumpur is gelegen in een leuke buurt op loopafstand van verschillende bezienswaardigheden zoals de KL tower en Chinatown. 

Boek hier je verblijf bij Backhome Kuala Lumpur

Paper Plane Hostel

Het Paper Plane Hostel is een van de en leukste en mooiste hostels van Kuala Lumpur. Het bevindt zich in een volledig gerenoveerd huis uit het koloniale tijdperk, in een rustige straat maar wel in de buurt van veel highlights. De bedden zijn comfortabel, alles is schoon en het personeel is heel vriendelijk en behulpzaam.

Boek hier je verblijf bij het Paper Plane Hostel

1000 Miles Kuala Lumpur

Het 1000 Miles Hotel is een gezellig hotel op een erg goede locatie in Kuala Lumpur. Het personeel is vriendelijk en de kamers zijn modern ingericht en super schoon. Naast tweepersoonskamers heeft dit hotel ook een aantal dorms waarin je kunt verblijven. 

Boek hier je verblijf bij 1000 Miles Kuala Lumpur

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Cameron Highlands

Penang

Kuala Lumpur

Perhentian Islands

Langkawi

Zoeken

Vervolg je reis

Penang

Cameron Highlands

Singapore

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt