Perhentian Islands

8 Leuke Dingen om te Doen op de Perhentian Islands, Maleisie

Aan de oostkust van het schiereiland Maleisië liggen de Perhentian islands, die worden gezien als de mooiste eilanden van Maleisië. De Perhentian Islands is een populaire duikbestemming en de perfecte plek om een duikbrevet te halen tijdens je reis. De Perhentians bestaan uit de twee eilanden Besar en Kecil. Het kleine eiland Kecil wordt het vaakst bezocht door backpackers en dit is ook het eiland waar de meeste duikscholen zijn gevestigd. Op het grote eiland Besar vind je vooral wat luxere resorts en dit eiland is meer gericht op familievakanties. Als je niet van duiken houdt, zijn de Perhentians ook een goede plek om te ontspannen op het strand of een mooie wandeling op de eilanden te maken. Met deze reisgids bezoek je de leukste bezienswaardigheden en krijg je de beste tips voor je verblijf op de Perhentian Islands.

Bezienswaardigheden

Op de Perhentian Islands hoef je je niet te vervelen, maar verwacht ook niet dat er ontzettend veel bezienswaardigheden zijn. Je komt hier vooral naartoe voor de prachtige onderwaterwereld, om te leren duiken, voor de rust en de prachtige uitzichten.

Klik hier om de bezienswaardigheden van Perhentian Islands te openen in Google Maps

1. Snorkelen en duiken

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Perhentian Islands is de prachtige onderwaterwereld. Rondom beide eilanden kun je goed duiken en snorkelen. Het water is helder en er is ontzettend veel te zien. Op Kecil kun je het beste snorkelen vanaf Long Beach en op Besar is het stuk water rondom Coral View Island Resort leuk om te snorkelen. Ook zijn er elke dag tours waarmee je naar snorkelplaatsen kunt varen. Het koraal zie je hier beter dan vanaf het strand en je kunt naar plekken waar zeeschildpadden te zien zijn. Daarnaast kun je op beide eilanden duiktrips boeken. 

2. PADI Duik cursus

De Perhentian Islands is een van de goedkoopste plekken in Azië om een duikbrevet te halen. Je betaalt op de eilanden niet meer dan €230 voor het behalen van je PADI Open Water en nadat je de cursus gehaald hebt, kosten losse duiken nog maar €20. De PADI Open Water cursus duurt in totaal vier dagen. Naast de oefeningen in het water behandel je namelijk veel theorie. Wil je ook de PADI Advance Open Water halen, dan ben je nog drie volle dagen extra kwijt. 

Op de Perhentians zijn veel duikscholen te vinden. De meeste bieden een pakket aan waarbij je voor een klein bedrag extra ook accommodatie krijgt. Goede duikscholen om je duikbrevet te halen zijn Angel Diver, Turtle Bay Divers en Sea Voice Divers.

3. Jungle trekking

Naast de prachtige onderwaterwereld, hebben de Perhentians ook prachtige jungles en oerwouden waar je doorheen kunt lopen. Als je goed oplet kun je hier verschillende diersoorten zien zoals vogels, varanen, apen en vleermuizen. Een mooie wandelroute loopt vanaf het strand Coral Bay richting het vissersdorpje op Perhentian Kecil. Tijdens deze hike kom je langs een aantal verlaten strandjes zoals Petani Beach, Mira Beach en Aur Beach.

4. Fishing Village

Ben je van plan de jungle trekking te doen, dan kom je uiteindelijk bij de Fishing Village op het meest zuidelijke puntje van Perhentian Kecil. In dit minder ontwikkelde deel van het eiland zie je hoe de locale bevolking leeft en als je ’s ochtends komt kun je de lokale vissers zien terwijl ze hun vangst binnenhalen. Het dorpje heeft onder andere een school, moskee en locale supermarkt. Als je vanaf Fishing Village geen zin hebt om terug naar Long Beach te lopen, kun je ervoor kiezen de watertaxi te nemen. 

Tip: Bij de locale supermarkt in Fishing Village zijn de boodschappen een stuk goedkoper dan op Coral Bay of Long Beach

5. Schildpadden opvang

Neem ’s avonds de boot naar Turtle Sanctuary Beach op het eiland Besar, en met een beetje geluk zie je daar verschillende schildpadden holletjes maken voor hun eieren. Ook zie je baby schildpadden hun weg banen naar de zee. Het is erg indrukwekkend om de reuzenschildpadden van zo dichtbij te kunnen zien.

6. Long Beach

Long Beach vind je aan de oostkant van het eiland Kecil. Het strand zit vol met restaurants en een groot aantal duikscholen is hier gevestigd. Vooral in de avond is Long Beach erg gezellig vanwege de vele barretjes die dan openen. Je kunt rond het kampvuur op het strand zitten en bijna elke avond zijn er vuurshows.  

7. Coral Bay

Vanaf Long Beach loop je in ongeveer vijftien minuten naar Coral Bay aan de oostkant van Perhentian Kecil. Coral Bay is wat rustiger en heeft een stuk minder restaurants en accomodaties dan Long Beach. Het is een mooie plek om te ontspannen of de zonsondergang te bekijken. Bij het Ombak resort is elke avond een film op een groot scherm te zien.

8. Stranden

De Perhentian Islands staan bekend om hun lange witte zandstranden, kustlijnen vol palmbomen en helderblauwe water. Perhentian Kecil heeft naast de twee bekende stranden Long Beach en Coral Bay ook genoeg minder bekende stranden. Deze zijn enkel te bezoeken door een boottaxi te nemen of via het jungle pad dat langs vrijwel het hele eiland loopt. Mooie stranden zijn Romantic Beach, Landing Beach, Mira Beach en Petani Beach. 

Tip: Huur een kajak om op de stranden te komen waar je niet naar toe kunt lopen. 

Hoe kom je op de Perhentian Islands

De Perhentian Islands zijn gelegen aan de oostkust van Maleisië en vanaf de meeste bestemmingen zul je een volle dag of nacht nodig hebben om naar de Perhentian Islands te reizen. Om op de Perhentian eilanden te komen reis je eerst naar het havenstadje Kuala Besut en daar kun je de boot nemen naar de eilanden. Vanaf meerdere bestemmingen op het schiereiland Maleisië vertrekken bussen naar Kuala Besut.

Van Penang naar de Perhentian Islands

Neem vanuit Penang de veerboot naar Butterworth, waar dagelijks meerdere bussen naar Kuala Besut vertrekken. De reistijd is ruim zeven uur. Als je ’s ochtends vertrekt zul je waarschijnlijk de  laatste boot naar de Perhentian Islands missen. Omdat het aantal accomodaties in Kuala Besut beperkt is, kun je beter de nachtbus nemen en vroeg in de ochtend met de boot naar de Perhentian Islands gaan. Tickets voor de bus kun je online boeken voor ongeveer €11. Een retourticket voor de boot kost €16 en kun je ter plaatse aanschaffen.

Boek hier je busticket

Van Cameron Highlands naar de Perhentian Islands

Vanuit Cameron Highlands vertrekt iedere dag een bus naar de haven van Kuala Besut. Omdat het busje er ongeveer zeven tot acht uur over doet, zul je in Kuala Besut moeten overnachten en kun je de volgende ochtend de boot nemen naar de Perhentian Islands. Tickets voor de bus kun je online boeken voor ongeveer €14. Een retourticket voor de boot kost €16 en kun je ter plaatse aanschaffen.

Boek hier je busticket

Van Kuala Lumpur naar de Perhentian Islands

Vanuit Kuala Lumpur vertrekt twee keer per dag een bus naar Kuala Besut. De reistijd is ongeveer acht uur. Je kunt een nachtbus nemen waarbij je in de ochtend aankomt bij de haven van Kuala Besut en direct met de boot naar de Perhentian Islands kunt gaan. Als je ervoor kiest de dagbus te nemen zul je in Kuala Besut moeten overnachten. Tickets voor de bus kun je online boeken voor ongeveer €10. Een retourticket voor de boot kost €16 en kun je ter plaatse aanschaffen.

Boek hier je busticket

Goed om te weten

Als je de Perhentian Islands wilt bezoeken zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Omdat het regenseizoen aan de oostkust van Maleisië vrij heftig is, zijn de Perhentian Islands in de maanden november tot en met februari gesloten. Zodra het regenseizoen begint stoppen de bootdiensten naar de eilanden, sluiten de accommodaties en gaan de locals terug naar het vasteland. 

Tip: Reis je tijdens de maanden november tot en met januari door Maleisië, dan zijn er langs de westkust ook prachtige eilanden om te bezoeken zoals Pangkor, Penang en Langkawi. 

Omdat alles per boot aangevoerd moet worden zijn de Perhentians iets duurder dan de rest van Maleisië. Ook zijn de meest accomodaties iets primitiever. Het eiland Kecil heeft vaak alleen ’s nachts elektriciteit en wifi werkt vaak niet. Daarnaast kun je op de eilanden geen geld opnemen en vaak niet met credit card betalen. Neem dus vooraf voldoende geld mee, zeker als je van plan bent om te duiken. In het hoogseizoen zijn de pinautomaten in Kuala Besut soms leeg, dus het is verstandig om al te pinnen voordat je daar aankomt.

Vervoer op de Perhentian Islands

Op de Perhentian Islands zijn geen wegen en dus ook geen gemotoriseerd verkeer. Gelukkig zijn de afstanden niet groot en op de eilanden zijn een aantal leuke wandelroutes te volgen. De meeste bezienswaardigheden op de Perhentian Islands kun je dan ook lopend bezoeken. Als je naar een ander eiland binnen de Perhentian wilt reizen kun je gebruik maken van de boottaxi. Verschillende bedrijfjes bieden deze service aan en brengen je de hele dag door van Kecil naar Besar en andersom. 

Overnachten op de Perhentian Islands

De meeste backpackers verblijven rondom Long Beach, op het kleinere eiland Kecil. Hier vind je de meeste gezelligheid en de goedkoopste accomodaties. De prijzen van de dorms liggen hoger dan op het vasteland van Maleisië, dus als je met twee personen bent kun je beter voor een basic houten hutje kiezen. Houd er rekening mee dat niet alle accommodaties op de eilanden online te vinden zijn. Je kunt er dus voor kiezen om naar de eilanden te reizen en ter plekke een accommodatie te zoeken. Ben je van plan om een duikcursus te doen, dan is accommodatie vaak inbegrepen.

Boek hier je accomodatie op de Perhentian Islands

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Perhentian Islands

Cameron Highlands

Kuala Lumpur

Langkawi

Penang

Zoeken

Vervolg je reis

Kuala Lumpur

Penang

Langkawi

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt