Goedkope vliegtickets

Zo boek je goedkope vliegtickets

Als je gaat reizen zijn vliegtickets vaak een grote kostenpost. De prijzen van vliegtickets kunnen soms erg verschillen en het is zonde om meer te betalen voor je vlucht dan nodig is. Het is niet altijd makkelijk om de beste deals te vinden. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je zoektocht naar goedkope vliegtickets wat makkelijker te maken. In dit artikel lees je de beste tips om geld te besparen op je volgende vlucht! 

Boek op het juiste moment

Voor het boeken van goedkope vliegtickets is het belangrijk dat je op het juiste moment boekt. Meestal worden vliegtickets ongeveer een jaar van tevoren aangeboden. Eerder zoeken heeft dus weinig zin en vlak nadat tickets online komen zijn ze over het algemeen wat duurder. Zodra luchtvaartmaatschappijen stoelen gaan verkopen, worden ze verdeeld in verschillende boekingsklassen met elk zijn eigen voorwaarden. Binnen iedere klasse zijn er maar een beperkt aantal stoelen beschikbaar. Hoe langer je dus wacht met het boeken van je ticket, hoe groter de kans is dat de goedkoopste boekingsklassen uitverkocht zijn. Vlieg je met een budgetmaatschappij, kijk dan maximaal 2 tot 3 maanden van te voren of je een goede deal kunt vinden. Als je een langere vlucht wilt boeken is het slim om ongeveer 3 tot 6 maanden vooraf op zoek te gaan naar vliegtickets. 

Flexibele data

Als je niet gebonden bent aan bepaalde reisdagen kun je vaak veel geld besparen op je vluchten. De prijzen van vliegtickets kunnen per dag enorm verschillen. Daarom is het aan te raden om te zoeken met flexibele data. Wanneer je gebruikt maakt van een vergelijkingswebsites zoals Skyscanner kun je bij de datum zoeken naar hele maand of goedkoopste maand. Vervolgens krijg je een overzicht te zien van de prijzen per dag. Zo zie je gemakkelijk wat de goedkoopste dagen zijn om te vliegen. 

Boek op tarief in plaats van bestemming

Staat je bestemming nog niet vast, dan kun je naar tickets zoeken op basis van het laagste tarief. Er zijn meerdere websites waarbij je kunt zoeken op prijs in plaats van bestemming. Met Skyscanner bijvoorbeeld kun je bij de bestemming overal invullen. Je krijgt dan een overzicht van bestemmingen over de hele wereld met goedkope vliegtickets. Als naast je bestemming ook de data waarop je reis nog niet vast staan, kun je bij de vertrekdatum de hele maand of de goedkoopste maand invullen. Door je bestemming te kiezen aan de hand van de prijs kun je nieuwe bestemmingen ontdekken die je zelf misschien niet had bedacht. Door op deze manier te zoeken bespaar je veel geld op je vliegtickets. 

Maak een tussenstop

Vaak zijn rechtstreekste vluchten duurder dan vluchten met een of meerdere tussenstops. Wil je geld besparen, zoek dan naar vluchten met een overstap. Soms moet je wel lang wachten en de tijden waarop je vliegt zijn niet altijd gunstig. In veel gevallen kun je er daarom ook voor kiezen je overstap te verlengen met een aantal dagen om een extra bestemming toe te voegen aan je reis.

Combineer airlines en luchthavens

Een open jaw vliegticket is een retourvlucht van een luchtvaartmaatschappij waarbij de bestemming of oorsprong niet in beide richtingen hetzelfde zijn. Je vliegt dus heen naar het ene vliegveld en terug vanaf een ander vliegveld. Dit soort vliegtickets kunnen een stuk voordeliger uitvallen dan een normale retour. Ze zijn vooral handig als je meerdere bestemmingen wilt bezoeken. 

Je kun er ook voor kiezen om verschillende luchtvaartmaatschappijen met elkaar te combineren. Soms kan het kopen van een retourvlucht bij één luchtvaartmaatschappij namelijk duurder uitvallen dan het kopen van twee enkele reizen bij verschillende airlines. Wanneer je naar vliegtickets zoekt via een vergelijkingswebsites worden vaak al opties aangeboden met verschillende airlines. 

Vlieg vanaf alternatieve luchthavens

Wanneer je bij vertrek niet gebonden bent aan een bepaald vliegveld kan dit ook schelen op de prijs van je tickets. Vaak vertrekken de goedkoopste vluchten niet vanaf Amsterdam, maar bijvoorbeeld vanuit Eindhoven, Brussel of Düsseldorf. Als je het niet erg vind om een stukje langer naar het vliegveld te reizen, vergelijk dan ook zeker de prijzen met vertrek vanaf een ander vliegveld. Dit geldt ook voor je bestemming waar je naartoe vliegt. Grote steden hebben soms meerdere luchthavens. Luchthavens die wat verder van de stad liggen zijn soms goedkoper om naartoe te vliegen.  Als je bereid bent om vanaf het vliegveld iets langer te reizen naar je bestemming kun je hiervan profiteren om geld te besparen op je vlucht.

Kijk ook naar nabij gelegen landen

Een van de beste tips om geld te besparen op je tickets is het controleren van prijzen naar vliegvelden in nabij gelegen landen. Soms is het namelijk een stuk goedkoper om naar een buurland te vliegen. Vanuit het buurland kun je vervolgens verder reizen naar je bestemming. Je kun hiervoor gebruik maken van budget airlines of zelfs met lokaal vervoer gaan. Als je op zoek gaat naar de prijzen van vliegtickets naar nabij gelegen landen hoef je niet alle steden met elkaar te vergelijken. Google Flights heeft namelijk een handige tool waarbij je op een kaart kunt zien wat de ticketprijzen zijn naar alle bestemmingen in een bepaalde omgeving. 

Gebruik verschillende vergelijkingssites

Vergelijkingssites zoals Cheaptickets, Skyscanner,  Momondo en Kiwi zijn de ideale plek om goedkope vluchten te vinden. Toch kunnen ze je soms ook misleiden omdat ze niet altijd dezelfde resultaten tonen. De een verwerkt alvast de boekingskosten en werkt met belastingen en de ander doet dat misschien niet. Ook zie je niet altijd de prijzen van elke vliegmaatschappij die op een bepaalde route vliegt. Maak daarom gebruikt van verschillende vergelijkingssites en vergelijk de bedragen waar je op uitkomt bij het punt van afrekenen. Op die manier weet je precies waar je de goedkoopste tickets kunt kopen. 

Als je via een van de zoekmachines een goedkoop ticket hebt gevonden, kan het geen kwaad om de route ook eens in te voeren op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Soms kunnen de tickets daar namelijk nog net iets goedkoper zijn.

Prijsalarm instellen

De prijzen van vliegtickets veranderen continu. Als je al weet op welke datum je wilt vliegen, kun je bij Skyscanner en Google Flights een prijsalarm instellen. Je krijgt dan een melding wanneer de prijzen van jouw gewenste vliegroute dalen. Weet je nog niet wanneer je vertrekt, dan kun je een flight alert aanmaken op de website Vliegennaar. Je kunt instellen welk bedrag je maximaal wilt betalen voor je vliegticket. Als er goedkopere tickets beschikbaar zijn krijg je hier een melding van via de email. 

Schrijf  je in voor nieuwsbrieven

Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden van aanbiedingen, schijf je dan in voor de nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen. Naast het krijgen van aanbiedingen wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwe vliegroutes, die vaak voordeliger worden aangeboden. Let ook op de acties die de verschillende airlines jaarlijks hebben. Denk hierbij aan de KLM Werelddeal Weken en de Emiraten Sale.

Ga op zoek naar error fares

Error Fares zijn extreem goedkope vliegtickets die meestal door een menselijke fout verkeerd zijn geprijsd. Je kunt met deze tickets voor bijna niets naar de andere kant van de wereld vliegen. Volg websites als Vliegennaar, Secretflying, Fly4free en Flynous om de laatste error fares te vinden. Als je een ticket gevonden hebt, zorg er wel voor dat je snel boekt want ze zijn ook zo weer weg. 

Schrijf je in voor loyaliteitsprogramma’s

Als je regelmatig met het vliegtuig gaat, schrijf je dan in voor de verschillende loyaliteitsprogramma’s. Via deze programma’s spaar je punten die je kunt inwisselen voor korting op je volgende vliegticket of een upgrade naar Business Class. Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen loyaliteitsprogramma, maar je hoeft je niet bij elke maatschappij waarmee je vliegt in te schrijven. Vaak hebben meerdere grote airlines zich verenigd in een alliantie, waardoor je gespaarde punten bij de verschillende vliegtuigmaatschapijen kunt inwisselen. Zo is KLM is onderdeel van SkyTeam en vormt een alliantie met onder andere Aeroflot, Kenya Airways, Garuda Indonesia en Delta. Omdat punten tussen verschillende programma’s niet uitgewisseld kunnen worden, kun je het beste al je punten sparen bij dezelfde airline.

Let op extra toeslagen

Wanneer je een goedkope vliegticket hebt gevonden, kijk dan goed wat er inbegrepen is voordat je boekt. Tegenwoordig worden steeds vaker extra kosten berekend voor het inchecken van bagage, kiezen van een stoel en voor eten en drinken. Deze verbogen kosten kunnen best oplopen waardoor je vlucht een stuk duurder kan zijn dan je denkt. Als je een korte vlucht hebt met een budget airline besparen je op deze kosten door te reizen met alleen handbagage. Ook is het aan te raden om niet vooraf je stoel te kiezen. Meestal kun je namelijk op het laatste moment bij de incheckbalie op het vliegveld alsnog een stoelkeuze aangeven.  

Blijf de prijzen in de gaten houden

Als je uiteindelijk goedkope vliegtickets geboekt hebt, kan het geen kwaad om de prijzen toch nog even in de gaten te houden. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je namelijk gratis je geld terug krijgen als je binnen 24 uur je vlucht annuleert. Houd daarom het tarief van jouw vlucht goed in de gaten met Skyscanners Prijsalarm. Als de kosten van je ticket erg dalen, annuleer dan je geboekte vlucht en boek een nieuwe ticket.

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Zoeken

Meer reistips

Polarsteps: Plan, volg en herbeleef je reizen

Wereldreis voorbereiden

Wereldreis route plannen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt