Paklijst backpacken

De ultieme paklijst voor backpacken

Ga je binnenkort backpacken en ben je op zoek naar de ideale paklijst voor jouw reis? In dit artikel vind je een uitgebreide checklist voor wat je mee kunt nemen tijdens je backpackreis. Natuurlijk ziet elke reis er anders uit en zal je niet altijd dezelfde spullen meenemen. Bepaal daarom zelf wat wel of niet handig is voor jouw reis en neem alleen mee wat je echt nodig denkt te hebben. Met deze complete paklijst weet je in ieder geval wat handig kan zijn om mee te nemen als je gaat backpacken en zal je niets vergeten! Hieronder kun je de checklist downloaden zodat je hem kunt uitprinten en tijdens het inpakken kunt gebruiken om alles af te vinken. 

Download de paklijst

Paklijst

Als je voor het eerst gaat backpacken zal je waarschijnlijk nog vrij veel dingen moeten aanschaffen voordat je met een complete uitrusting kunt beginnen aan je reis. Het voordeel is dat je een groot deel van deze spullen bij elke reis die je maakt weer opnieuw kunt gebruiken. In deze paklijst is bij veel spullen een linkje toegevoegd naar specifieke producten die erg handig zijn voor het backpacken, zodat je deze meteen kunt bestellen.  

Basics

Backpack en Daypack
Bagagelabel
Hangslotjes en kabel
Flightbag
Paspoort
Rijbewijs 
Internationaal rijbewijs
Padi certificaat

Reisportemonnee
Pinpas, creditcard
Contant geld
Random reader
Noodnummers
Vaccinatieboekje
Visum
Pasfoto’s

Als je licht wilt reizen, zorg er dan voor dat je niet een te grote backpack hebt. Hoe groter de backpack is, hoe meer spullen je vaak meeneemt. Naast een goede backpack is het handig om een flightbag en wat hangslotjes met TSA label te hebben om je backpack schoon te houden en je spullen veilig op te bergen. Zorg ervoor dat je naast je paspoort en geld altijd wat noodnummers bij de hand hebt. Daarnaast is het handig om in geval van nood wat Amerikaanse dollars bij je te hebben, deze worden namelijk bijna overal geaccepteerd.  

Kleding

Ondergoed
Sokken
Pyjama
Thermokleding
Dikke trui of vest
Lange broek
Korte broeken 
Rokjes, jurken

T-shirt, hemdjes
Slippers of sandalen
Sneakers
Wandelschoenen
Winddichte jas
Poncho of regenpak
Zwemkleding

Probeer voor maximaal een week aan kleding mee te nemen, meer heb je vaak echt niet nodig. Kleding kun je bijna overal ter wereld laten wassen bij een lokale wasserette. Als je wasmiddel en een gootsteenstop meeneemt, kun je bovendien ook zelf wat wasjes doen. Vieze kleding kun je het best opbergen in een waszak zodat het niet gaat stinken. Het is verstandig om vooral kleding mee te nemen die je makkelijk met elkaar kunt combineren en als laagjes over elkaar kunt aantrekken. Neem niet je nieuwste kleding mee want soms wordt het heet gewassen of worden donkere en witte was niet van elkaar gescheiden. 

Toiletspullen

Toilettas
Douchegel
Shampoo en conditioner
Wax, gel, haarlak
Deodorant
Tandenborstel 
Tandpasta
Tandenstokers, flosdraad
Haarborstel
Haarelastiekjes
Bril en brillendoekje
Lenzen en lenzenvloeistof

Spiegeltje
Make-up
Reinigingsdoekjes
Wattenstaafjes
Desinfecteermiddel
Lippenbalsem, labello
Scheerspullen
Nagelschaartje, vijl
Pincet
Anticonceptie
Maandverband, tampon
Papieren zakdoekjes

Koop een toilettas met een haakje zodat je hem overal kunt ophangen. Niet alle hostels zijn even schoon en soms is er geen plek om je toilettas neer te zetten. In plaats van een fles shampoo en conditioner kun je ervoor kiezen om shampoo bars mee te nemen. Deze zijn duurzaam, nemen minder ruimte in beslag en kunnen niet gaan lekken. Daarnaast hoef je op het vliegveld niet te letten op het aantal millimeter vloeistof als je ze meeneemt in je handbagage.

Medisch

EHBO setje
Zorgverzekeringspas
Vaccinatieboekje
Medicijnen
Medisch paspoort 
Malariatabletten
Paracetemol
Diaree remmers
ORS

Neem medicijnen altijd mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet iets anders. Gebruik je medicijnen, vraag dan bij de apotheek om een medicijnpaspoort. Dit document somt op welke medicijnen je gebruikt, wat handig kan zijn als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. 

Elektronica

Mobiel
Laptop, tablet
Camera en lenzen
Action camera
Drone
E-reader
Alle laders en accu’s

Als je meerdere landen gaat bezoeken kan het handig zijn om een wereldstekker mee te nemen. Let er bij de aanschaf op dat hij multifunctioneel is en naast een stopcontact voor gewone stekkers ook meerdere usb poorten heeft. Als je in een hostel slaapt heb je niet altijd meerdere stopcontacten tot je beschikking en zo kun je toch verschillende apparaten tegelijk opladen. 

Handig

Kussensloop
Lakenzak
Reisklamboe
Wasmiddel
Waszak
Gootsteen stop
Touw met wasknijpers
Linnen of katoenen tasje
Opvouwbare rugzak
Reisspelletje

Drysacks zoals bijvoorbeeld die van Osprey zijn heel handig om je kleding in te doen. Je kunt kleding hierin nog compacter opbergen dan in packing cubes omdat je alle lucht eruit kunt halen en bovendien zijn ze ook nog eens waterdicht. Als je veel in hostels gaat slapen kan het handig zijn om een lakenzak mee te nemen. De beden in hostels zijn niet altijd even schoon en door een lakenzak te gebruiken loop je geen risico op bedbugs. Een eigen kussensloop is ook fijn om mee te nemen en als je een lange busreis gaat maken kun je hem opvullen met wat kleding. 

Inpak tips

Als je alle spullen van de paklijst voor het backpacken verzameld hebt, is het tijd om je tas in te pakken. Voordat je begint met het inpakken van je backpack is het handig om alle spullen die je mee wilt nemen op de vloer neer te leggen. Zo heb je heb je een beter overzicht en kom je er sneller achter of er achter of er spullen zijn die je toch beter thuis kunt laten omdat ze misschien overbodig zijn. Naast de basic spullen kun je eigenlijk alles onderweg ook kopen. Je kunt beter te weinig spullen meenemen en onderweg kopen wat je mist, dan teveel meenemen en de helft van de spullen niet gebruiken.  Bedenk bij het inpakken dat je alles wat je meeneemt ook zelf moet dragen.

Bij het inpakken van je backpack kun je het beste beginnen met de zwaarste spullen. Stop ze in het midden van je backpack en tegen je rug. Hierdoor voelt je backpack minder zwaar aan waardoor je minder snel last van je schouders en rug krijgt. Denk ook na over welke spullen je wanneer nodig hebt. Dingen die je vaak nodig hebt kun je het beste bovenaan in je backpack doen en spullen die je niet vaak zult gebruiken kun je wat verder weg opbergen. 

Vul bij het inpakken niet alle lege gaatjes van je backpack op, maar zorg dat je ook nog wat ruimte over hebt. Tijdens je reis zal je verschillende keren je backpack moeten inpakken en uitpakken. Als je tas zo vol zit dat je spullen er alleen maar op een bepaalde manier in kunnen, kan dat best vervelend zijn. Daarnaast wil je misschien tijdens je reis ook nog wat spullen kopen, zorg dat je hier ruimte voor over hebt.  

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Zoeken

Meer reistips

Wereldreis route plannen

Goedkope vliegtickets boeken

Wereldreis voorbereiden

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt