Wereldreis route

Route bepalen voor een wereldreis

Wanneer je plannen hebt om een wereldreis te maken zijn er vaak een hoop dingen die je moet voorbereiden. Een van de leukste dingen is het samenstellen van een route, al kan dit soms een hele uitdaging zijn. Met zoveel mooie bestemmingen verspreid over de hele wereld kan het lastig zijn om te bepalen welke route het beste bij jou past. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden en soms zul je ingewikkelde keuzes moeten maken. Dit artikel helpt je stap voor stap bij het kiezen van bestemmingen en het plannen van de route voor je wereldreis. 

Hoe zie je de reis voor je

De eerst stap voor het plannen van een wereldreis route is nadenken over hoe je wilt dat je reis eruit komt te zien. Bedenk wat je altijd al heb willen doen en welke bestemmingen je graag zou willen zien. Je hoeft hierbij nog geen rekening te houden met praktische zaken zoals de lengte van je reis en het budget.

1. Inspiratie opdoen

Als je nog niet zo goed weet waar je naartoe wilt, probeer dan eerst zo veel mogelijk inspiratie op te doen. Dit kun je doen door reisboeken en reisblogs te lezen of oude afleveringen van reisprogramma’s te bekijken. Op social media is ook veel reisinspiratie te vinden. Volg wat reisaccounts via Instagram of maak op Pinterest een board aan voor elke bestemming met de plekken je de niet wilt missen. Daarnaast zijn evenementen zoals de vakantiebeurs een goede plek om inspiratie op te doen voor een volgende reis. 

→  Koop hier boeken voor reisinspiratie 

2. Bedenk hoe je de reis voor je ziet 

Met 195 landen in de wereld is is de keuze aan bestemmingen enorm. Overal is wel iets moois te zien, maar omdat je onmogelijk alle plekken kunt bezoeken zul je keuzes moeten maken. Bij het maken van keuzes is het belangrijk dat je weet waarom je de reis wilt maken en hoe je de reis voor je ziet. Maak je de reis om nieuwe dingen te ervaren, meer te leren over andere culturen of misschien jezelf beter te leren kennen? Ben je van plan om de reis alleen te maken of met een reisgenootje?  Wil je zo veel mogelijk verschillende plekken zien of blijf je liever voor een lange tijd op dezelfde plek? Wil je tijdens je reis ook ergens gaan werken? Antwoorden op deze vragen kunnen je helpen om keuzes te maken en te bepalen waar je heen gaat. 

3. Verlanglijstje maken

Je kunt nu alle verzamelde informatie omzetten in concrete bestemmingen. Maak eerst een lijst van alle bestemmingen en bezienswaardigheden die je altijd al hebt willen zie. Vervolgens kun je ze aangeven op een wereldkaart. Denk naast bestemmingen ook aan activiteiten die je graag zou willen doen, bijvoorbeeld een duikcursus in Thailand of surfen in Australië. Door op te schrijven wat je wensen zijn, kom je er vaak sneller achter wat je echt graag wil.

Praktische zaken

Zodra je een idee hebt van hoe je de reis voor je ziet en welke bestemmingen er op je verlanglijstje staan, kun je gaan nadenken over de praktische zaken. Bepaal wanneer je zou willen vertrekken, hoe lang je reis gaat duren en wat je budget is.

4. Hoe lang duurt je reis

Het is belangrijk om van te voren goed in te schatten hoe lang je ongeveer weg kunt blijven. Bekijk ook hoeveel bestemmingen je tijdens die periode kunt bezoeken. Het is nog lastig om te bepalen hoe lang je precies voor een land moet uittrekken, maar je kunt er wel een inschatting van maken.  Sommige landen kun je in drie weken al goed leren kennen, maar voor ander landen heb je toch echt wat meer tijd nodig. Probeer er in ieder geval wel de tijd voor te nemen. Zo hoef je niet gehaast te reizen en leer je de landen en culturen beter kennen. Het kan zijn dat je zoveel dingen op je verlanglijstje hebt geschreven dat je niet uitkomt met de tijd die je beschikbaar hebt. Dat is voor nu niet erg, maar het is wel goed om inzichtelijk te maken.

5. Bepaal het budget van je reis

Voordat je begint met het plannen van je wereldreis route is het ook belangrijk om goed na te denken over het budget dat je wilt besteden tijdens je reis. Het budget heeft namelijk veel invloed op de lengte van je reis en welke bestemmingen je kunt bezoeken. Landen als Canda, de Verenigde Staten of Australië zijn prijziger dan bijvoorbeeld Cambodia of Peru. In deze landen zul je dus ook veel sneller door je budget heen zijn. Je kunt er daarom voor kiezen om enkele duurdere landen te combineren met wat goedkopere landen. Bedenk ook of je tijdens je reis wilt gaan werken om een deel van de kosten te dekken.  

Wereldreis concreet maken

Nu je weet hoe lang je ongeveer op reis wilt gaan en welk budget je beschikbaar hebt, kun je terugkijken naar de bestemmingen op je verlanglijstje. Ben je er in de vorige stap achter gekomen dat er teveel dingen op je verlanglijstje staan waardoor je niet uitkomt met de tijd en je budget, dan is het nu tijd om keuzes te maken. 

6. Verlanglijstje prioriteren

Om te beginnen is het handig om je verlanglijstje te prioriteren. Bedenk per bestemming of je het ook echt tijdens deze reis wilt bezoeken of dat het later ook kan. Als het goed is heb je in de eerste stap alle bestemmingen van je verlanglijstje weergegeven op een wereldkaart. Ligt een bestemming ver weg van andere bestemmingen, bedenk dan of het het waard vindt om hier heen te gaan. Je kunt de bestemmingen of landen van je verlanglijstje op een rijtje te zetten en als volgt te verdelen: bestemmingen die echt in je route moeten voorkomen, bestemmingen die je wilt zien als ze op de route liggen en bestemmingen die je ook een andere keer kan bezoeken.  

7. Bestemmingen kiezen

Bekijk eerst hoeveel tijd je kwijt bent aan de bestemmingen die echt in je route moeten voorkomen. Als je ruimte in je planning over hebt, kun je kijken welke bestemmingen je zou willen zien als ze op de route van je reis liggen. Verdiep je daarnaast eens in andere landen en bestemmingen die in de buurt liggen. Misschien kom je nog dingen tegen waar je niet eerder aan gedacht hebt en die goed te combineren zijn met de plekken die je graag wilt zien. Kijk of je uitkomt met de tijd en het budget en probeer vooral niet teveel in een reis te plannen.

Globale route plannen

In deze stap ga je kijken welke landen je wanneer wilt bezoeken. Ook kijk je op welke manier je van het ene land naar de andere reist. De exacte route van je wereldreis en alle plekken die je gaat bezoeken hoef je nog niet te plannen.

8. Bedenk wanneer je waar wil zijn

Om te beginnen is het goed om te bekijken of er bestemmingen zijn die je graag in een bepaalde periode wilt bezoeken. Misschien is er wel een land waarmee je je reis wilt beginnen. Of heb je met iemand afgesproken om een deel van de reis samen te doen en staat de periode daarvan al vast. Sommige bestemmingen zijn op bepaalde momenten in het jaar ook leuker om te bezoeken dan op andere momenten. Denk bijvoorbeeld aan Sydney tijdens oud en nieuw, Rio de Janeiro tijdens carnaval of Hong Kong tijdens het Chinese nieuwjaar. Kijk voor jezelf naar wat je echt graag eens mee wilt maken. Neem dit mee bij het plannen van de route voor je wereldreis.

9. Houd rekening met seizoenen

Tijdens het plannen van een wereldreis route is het ook belangrijk om rekening te houden met seizoenen. Reis je buiten het hoogseizoen, dat kan dat in je budget een heleboel schelen. Accommodaties verhogen vaak hun prijzen zodra het hoogseizoen begint. In het hoogseizoen is het ook vaak een stuk drukker. De kans dat je een verlaten strand helemaal voor jezelf hebt is dan een stuk kleiner. Houd daarnaast rekening met de verschillende weerseizoenen. Het regenseizoen bijvoorbeeld is niet de meest ideale periode om door een bepaald land te reizen. Sommige bestemmingen wil je waarschijnlijk ook liever niet in de winter bezoeken. Kijk per land of regio goed wat de ideale periode is om te reizen en maak hiervan een overzicht. 

10. Verbind bestemmingen met elkaar

Omdat het geen zin heeft om kriskras de hele wereld over te vliegen is het handig om een logische route te maken die al je bestemmingen met elkaar verbindt. Bekijk welke bestemmingen bij elkaar in de buurt liggen en bedenk tussen welke plaatsen je wilt vliegen of over land wilt reizen. Het voordeel van over land reizen is dat je vaak meer ziet van de omgeving. Daarnaast ben je een stuk flexibeler bent omdat niet vast zit aan vliegtickets. Probeer zo veel mogelijk dezelfde richting op te reizen en reis mee met de seizoenen. Zorg er daarnaast voor dat je een beetje afwisseling hebt in je reis. Het is niet erg als je route een aantal keer veranderd. Zeker op het begin kan het soms even puzzelen zijn.

Route per land

Als het goed is weet je nu hoe lang je in ieder land gaat blijven, waar je aankomt en wanneer je weer zult vertrekken. Je kunt dan per land een globale planning maken van wat je wilt doen en de plekken die je wilt bezoeken. Het verschilt per land hoe ver je deze planning uitwerkt. Zo kan het voor Japan bijvoorbeeld handig zijn om een gedetailleerde planning te hebben, maar is het in landen als Thailand en Vietnam juist fijn om niet alles te plannen en flexibel te blijven.   

11. Verdiep je in het land

Voordat je begint met het kiezen van bestemmingen en het bepalen van de route is het goed om je te verdiepen in het land. Ga op zoek informatie in Lonely Planets of lees reisblogs op het internet om ideeën op te doen. Zoek op wat de bekende bezienswaardigheden en attracties zijn, maar ook welke bestemmingen uniek zijn voor het land en welke minder bekende attracties de moeite waard zijn. Je kunt ook de planning van uitgestippelde rondreizen bekijken om een indruk te krijgen van de mogelijkheden voor je reis.  

12. Bestemmingen kiezen

Net als in de eerdere stappen maak je weer een lijst met alle bestemmingen die je echt niet wilt missen en de plekken die je zou willen bezoeken als ze op de route liggen. Nu doe je dit echter voor een specifiek land. Bekijk ook per bestemming hoe lang je er ongeveer voor nodig hebt. Bepaal aan de hand van de tijd die je hebt in het land welke bestemmingen je wel en niet wilt bezoeken. 

13. Maak een logische route

Ook hier geldt dat je het beste zo veel mogelijk dezelfde richting op kan reizen. Probeer alle bestemmingen die je hebt gekozen zo met elkaar te verbinden dat de totale afstand die je moet reizen zo kort mogelijk is. Bedenk op welke manier je je wilt verplaatsen en bekijk ook hoeveel tijd er nodig is om tussen verschillende plekken te kunnen reizen. Waar het reizen in Japan heel makkelijk en snel gaat met de hogesnelheidstreinen, ben je op de Filipijnen soms twee dagen bezig om naar een volgende bestemming te reizen. De website Rome2Rio is prefect om zichtbaar te maken op welke manieren je van de ene bestemming naar de andere kunt komen en hoe lang je daarover doet. 

14. Leg niet alles vast

Het is goed om soms wat ruimte in je planning over te hebben. Wanneer je genoeg tijd hebt kan het soms fijn zijn om wat langer op dezelfde plek te blijven. Reizen is heel leuk, maar het kan af en toe ook vermoeiend zijn omdat je veel moet plannen en regelen. Het maken van een lange reis is anders dan op vakantie gaan en je zult niet maandenlang iedere dag dingen kunnen ondernemen. Leg daarom niet alles vast en plan ook eens een periode in waarin je even helemaal niets doet. 

→  Lees hier alles over het voorbereiden van een wereldreis

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Zoeken

Meer reistips

Polarsteps: Plan, volg en herbeleef je reizen

Wereldreis voorbereiden

Goedkope vliegtickets boeken

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt