Wereldreis voorbereiden

De ultieme checklist voor het voorbereiden van een wereldreis

Het maken van een wereldreis is voor vele reisliefhebbers de ultieme droom. Als het dan daadwerkelijk gaat gebeuren, zijn er wel veel dingen die je moet voorbereiden. Denk hierbij aan je reisverzekering, vaccinaties, visums en bankzaken. Ook zijn er een aantal dingen waar je over na moet denken, bijvoorbeeld wat je met je baan en woning wilt doen en of je wel of niet gaat uitschrijven bij de gemeente. Een wereldreis vraagt een andere voorbereiding dan een verre reis van een paar weken. Om je daar een beetje bij te helpen lees je in dit artikel de belangrijkste tips voor het voorbereiden van een wereldreis. 

Klik hier om de voorbereidingen checklist te downloaden 

Globale reisplanning

Om je goed te kunnen voorbereiden op een wereldreis is het handig om een idee te hebben van hoe je reis er ongeveer uit zal zien. Hoewel het niet aan te raden is om vooraf je hele reis vast te leggen, kan het wel fijn zijn om een globale planning te hebben. Bedenk welke landen je waarschijnlijk wilt bezoeken, wat je wilt zien en hoe lang je ongeveer op reis wilt gaan. Als je dit weet kun je namelijk vooraf je vaccinaties, visa en reisverzekering regelen. Door een globale reisplanning te maken kom je erachter hoeveel en welke bestemmingen je in een bepaalde tijd kunt bezoeken. Om inspiratie op te doen kun je praten met mensen die veel gereisd hebben of blogs van andere reizigers lezen. 

Lees meer over het plannen van een route

Budget samenstellen

Een belangrijk onderdeel bij het voorbereiden van een wereldreis is het bepalen van je budget. Hoeveel budget je nodig hebt is erg afhankelijk van de bestemmingen die je uitkiest en van je manier van reizen. Hoewel het lastig is om vooraf te weten hoeveel je wereldreis precies gaat kosten, kun je hier wel een inschatting van maken aan de hand van een gemiddeld dagbudget per bestemming. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je nagaan of de planning die je gemaakt hebt voor je reis ook haalbaar is met het bedrag dat je gespaard hebt. Hierdoor hoef je er niet halverwege je reis achter te komen dat je door je budget heen bent. 

Baan en woning

Als je een eigen huis hebt of iets huurt, bedenk tijdens het voorbereiden van een wereldreis dan goed wat je hiermee doet. Het is zonde om iedere maand een paar honderd euro aan je woning te betalen terwijl je er niet meer woont. Dit geld kun je namelijk veel beter gebruiken voor je reis. Je kunt ervoor kiezen om je woning te verkopen, maar je kunt ook kijken naar de mogelijkheden om je woning onder te verhuren. Daarbij verschilt het of je huurwoning hebt of een koophuis. Schakel eventueel een makelaar in of ga zelf actief op zoek naar iemand die je huis wilt huren.

Bedenk ook goed wat je wilt doen met je baan. Je kunt je baan volledig opzeggen, maar als je van plan bent niet langer dan drie maanden weg te gaan, is het vaak ook mogelijk om onbetaald verlof te nemen. Het nadeel hiervan wel is dat je een einddatum hebt voor je reis en dat je deze tijdig door moet geven aan je werkgever.

Vaccinaties

Als je weet welke bestemmingen je gaat bezoeken is het belangrijk om te kijken welke vaccinaties je daarvoor nodig hebt. Op de website van de GGD kun je per land zien welke vaccinaties verplicht zijn en welke worden aangeraden. Sommige vaccinaties moet je al lang van tevoren krijgen omdat ze meerdere prikken vereisen waar enkele maanden tussen moet zitten.  De GGD adviseert daarom om zeven maanden voorafgaand aan je reis contact op te nemen of een afspraak bij de huisarts te maken. In sommige landen moet je bij aankomst kunnen aantonen dat je bepaalde vaccinaties hebt gehad. Neem daarom altijd je gele vaccinatieboekje in je handbagage mee. Als je deze nog niet hebt, zul je hem ontvangen na je eerste vaccinatie.

Ga naar de website van GGD Reisvaccinaties

 Tip: Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel een vergoeding krijgen met een aanvullende verzekering. Het kan daarom handig zijn om je pakket aan te passen of over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, zodat de kosten deels gedekt worden.

Vliegtickets

Zodra je ongeveer weet wat je plannen zijn kun je je alvast verdiepen in de vliegtickets. Als je meerdere continenten gaat bezoeken kan het soms handig zijn om een wereldticket te kopen. Je kunt dan de lange vluchten tussen continenten boeken en flexibel wijzigen, maar je route staat hiermee wel voor een groot deel vast. Het boeken van enkele tickets geeft je meer vrijheid. Wanneer je kiest voor enkele tickets is het wel belangrijk om uit te zoeken of je bij jouw bestemming een uitreisticket moet laten zien. Er zijn landen waar je  moet kunnen aantonen dat je het land ook weer verlaat en soms wordt dat streng gecontroleerd bij het inchecken op het vliegveld. 

Tip: Naast het boeken van vliegtickets is het handig om voor je eerste bestemming ook alvast accommodatie te boeken. Hierdoor weet je waar je na een lange vlucht terecht kunt en hoef je dit bij aankomst niet nog uit te zoeken.  

Lees hier hoe je de goedkoopste vliegtickets boekt

Visum regelen

Een ander belangrijk onderdeel bij het voorbereiden van een wereldreis is regelen van een visum. In veel landen kun je met een Nederlands paspoort een visum bij aankomst krijgen en hoef je vooraf niets te regelen. Toch zijn er ook landen waarvoor je wel een visum aan moet vragen. Vaak kun je dit eenvoudig online doen, maar er zijn landen waar het wat lastiger is om een visum aan te vragen. In sommige gevallen duurt het erg lang of is het alleen mogelijk om bij een ambassade vanuit eigen land te doen. Kijk daarom altijd goed na welke visums je nodig hebt en vraag ze op tijd aan. Je kunt eventueel een visumbureau zoals inschakelen die jou helpt met het regelen van een visum. 

Regel je visum via visumcentrale.nl

Tip: Wanneer je een visum ter plekke regelt, heb je vaak pasfoto’s nodig. Laat dus voor vertrek een aantal pasfoto’s maken en neem wat Amerikaanse dollars mee om bij een grensovergang je visum te kunnen betalen. 

Paspoort check

Vaak moet je paspoort nog minimaal drie of zes maanden geldig zijn op de dag dat je een land binnenkomt. Als je een jaar op wereldreis gaat moet je paspoort voor vertrek dus minimaal anderhalf jaar geldig zijn. Ook moet je in het paspoort voldoende lege pagina’s hebben voor alle stempels en visa die nog gaan komen. Controleer tijdens het voorbereiden van je wereldreis daarom de geldigheid van je paspoort en vraag tijdig een nieuwe aan als dat nodig is. 

Verzekering afsluiten

Een van de minst leuke dingen om te doen bij het voorbereiden van een wereldreis is het uitzoeken van een goede reisverzekering. Dit kan best ingewikkeld zijn want er zijn veel opties en welke verzekering het meest geschikt is voor jouw wereldreis is afhankelijk van je plannen. Toch is het heel belangrijk dat je een goede reisverzekering hebt. Wanneer je zorgkosten in het buitenland maakt wordt dit door de Nederlandse zorgverzekering namelijk niet altijd volledig vergoed. Een goede reisverzekering doet dit wel. 

Er zijn verschillende soorten reisverzekeringen. Zo kun je kiezen voor een doorlopende reisverzekering die vaak niet langer geldig is dan 90 dagen of een langlopende reisverzekering waarbij je 365 dagen aaneengesloten mag reizen. Ook zijn er speciale wereldreis verzekeringen. Deze is vooral handig voor mensen die langer dan een jaar weg gaan, zich uitschrijven bij de gemeente en geen zorgverzekering in Nederland meer hebben. Als je je niet uitschrijft en je zorgverzekering aanhoudt en ook weet dat je niet langer dan een jaar weggaat, is de gewone reisverzekering een betere en ook goedkopere optie. Neem goed de tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden en polisvoorwaarden die er voor jouw reis en situatie zijn. 

Zorgtoeslag aanvragen

Wanneer je tijdens je reis ingeschreven blijft staan in Nederland en een lange tijd geen inkomen hebt, heb je in sommige gevallen recht op zorgtoeslag. Je recht op zorgtoeslag is afhankelijk van wat je in dat gehele jaar verdient. Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken voor de hoogte van je zorgtoeslag. Heb je recht op zorgtoeslag, vraag deze dan op tijd aan. Je kunt de zorgtoeslag namelijk al in de eerste maand van dat jaar krijgen, ook al ga je misschien een paar maanden later pas weg.  

Maak hier een proefberekening voor je zorgtoeslag

Wel of niet uitschrijven

Wanneer je binnen een jaar langer dan acht maanden op reis gaat, moet je je officieel uitschrijven bij de gemeente. Als je van plan bent om tijdens je reis te gaan werken ben je in sommige gevallen ook verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente, zelfs als je korter dan acht maanden weg bent. Wanneer je dit niet doet riskeer je een boete van 325 euro. Uitschrijven kun je doen tot maximaal vijf dagen voor vertrek. Voordat je je uitschrijft is het wel handig om hier goed over na te denken. Uitschrijven bij de gemeente heeft namelijk een aantal gevolgen en de controle of je wel bent uitgeschreven is matig.

Als je je uitschrijft bij de gemeente, betekent dit niet gelijk dat je geen zorgverzekering meer hoeft in Nederland. Je zorgverzekering kun je namelijk pas opzeggen als je kunt aantonen dat je langer dan een jaar weg gaat, of als je in het buitenland gaat werken. 

Let op: Mocht je je uit te schrijven, doe dit dan pas na de afsluiting van je reisverzekering. In de voorwaarden van de meeste reisverzekeringen staat namelijk dat je op het moment van afsluiten ingeschreven moet zijn.

Backpack en spullen 

Als je voor een lange tijd op reis gaat is het vaak meest handig om een backpack mee te nemen. Het is het zeker waard om te investeren in een goede backpack. Je draagt hem namelijk je hele reis bij je dus het is belangrijk dat je een backpack hebt die fijn en comfortabel zit. Ga naar een gespecialiseerde winkel zoals Bever of Kathmandu en vraag daar om advies. Zo weet je zeker dat je een backpack koopt die perfect bij je past.

Je zult ongetwijfeld ook wat andere nieuwe spullen moeten aanschaffen. Zorg ervoor dat je een flightbag hebt zodat je je backpack kunt vervoeren en neem een aantal hangslotjes en een kabel mee zodat je je backpack ergens aan vast kunt maken. Daarnaast zijn packing cubes erg handig bij het inpakken van je backpack. Een lakenzak en kussensloop kunnen ook fijn zijn wanneer je vaak in hostels slaap. Denk goed na over welke spullen je nog nodig hebt, maar neem zeker niet te veel mee. De meeste spullen kun je onderweg ook kopen mocht je iets missen. 

Lees meer over de ideale paklijst voor backpackers

Medicijnen regelen

Gebruik je in Nederland medicijnen, dan heb je deze tijdens je wereldreis vast ook nodig. Laat je apotheek en dokter weten dat je voor een lange tijd op reis gaat en zorg dat je tijdig een voorraad medicijnen aanvraagt. Stel dit niet uit tot het laatste moment, want apothekers hebben niet altijd genoeg voorraad. Denk ook aan malariapillen, diarreeremmers, ORS en Nestosyl. Voor sommige medicijnen heb je een medische verklaring nodig. Neem medicijnen altijd mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket zodat het duidelijk is dat het om een geneesmiddel gaat. 

Bankzaken regelen

Voordat je vertrekt is het belangrijk dat je bankzaken op orde zijn. Om je bankpas te kunnen gebruiken in het buitenland moet deze vaak geactiveerd worden voor wereldwijd gebruik. Je kunt dit gemakkelijk regelen via de app van jouw bank. Het is aan te raden om naast je bankpas een creditcard te hebben. Veel bankpassen werken namelijk met Maestro, maar dit wordt niet overal gebruikt. Ook heb je een creditcard soms nodig bij het boeken van overnachtingen of het huren van een auto. Controleer goed de geldigheid van je pinpas en creditcard en zorg ervoor dat je ook altijd wat cash geld hebt.

Tip: Het kan handig zijn om wat Amerikaanse dollars mee te nemen. Deze zijn namelijk altijd in te wisselen en worden ook in veel landen als betaalmiddel geaccepteerd.

Kijk vooraf goed na wat de kosten zijn om contant geld op te nemen in het buitenland voor zowel je bankpas als creditcard. Vaak brengt de bank extra kosten in rekening die soms best kunnen oplopen. In het buitenland is geld opnemen bijna altijd duurder dan direct betalen. Mocht je toch geld willen opnemen, doe dit dan met je betaalpas en niet met een creditcard. Om te besparen op de extra kosten kun je kijken of je het betaalpakket bij jouw bank kan aanpassen of je kunt er een betaalrekening bij nemen van een andere bank. 

Internationaal rijbewijs

Als je in het buitenland een auto of scooter wilt huren moet je vaak een internationaal rijbewijs laten zien. Dit rijbewijs is een vertaling van je Nederlandse rijbewijs en kunt je voor ongeveer twintig euro eenvoudig aanvragen bij de ANWB. Er zijn twee soorten internationale rijbewijzen dus let er op dat je de juiste hebt. Voor welke landen het rijbewijs geldig is kun je vinden op de website van de ANWB. 

Ga naar de ANWB website voor meer informatie

Let op: Houd bij het huren van een scooter in de gaten of het gaat om een scooter of een motor. In sommige landen worden scooters door onze wet gezien als motoren en dat betekend dat je er alleen op mag rijden als je een motorrijbewijs hebt. Vaak kun je prima rijden zonder motorrijbewijs, maar dan ben je niet verzekerd.

Abonnementen opzeggen

Ga je voor een lange tijd op reis, dan wil je de vaste lasten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Zorg er daarom voor dat je lopende abonnementen die je niet meer nodig hebt op tijd opzegt. Het is namelijk zonde om door te blijven betalen als je er toch geen gebruik van maakt. Denk hierbij aan abonnementen voor de sportschool, Netflix, tijdschriften of goede doelen. Je telefoonabonnement wil je misschien behouden, maar vaak is het wel mogelijk deze tijdelijk te pauzeren of je bundel te verlagen.  

Belangrijke documenten inscannen

Voordat je vertrekt is het verstandig om belangrijke documenten in te scannen. Denk hierbij aan je paspoort, visa, vaccinatieboekje, bankpas, creditcard en verzekeringspapieren. Mocht je tijdens je reis je paspoort verliezen, dan kun het veel gedoe schelen als je met een gescand document kunt aantonen dat je wel een paspoort en visum had. Ook wanneer in een hotel of bij het huren van een scooter naar je paspoort gevraagd wordt is het fijner om een kopie in te leveren. Sla de documenten ergens op of mail ze naar jezelf en zorg ervoor dat de documenten ook offline beschikbaar zijn. 

Tip: Neem ook een paar fysieke kopieën van je paspoort mee. Vaak wordt in een hostel bij het inchecken om je paspoort gevraagd.  Als je een kopie hebt, kun je deze geven en hoef je je paspoort niet te laten zien. 

Voor de thuisblijvers

Veel vrienden en familieleden vinden het leuk om een beetje op de hoogte te blijven van je avonturen. Bedenk bij het voorbereiden van je wereldreis alvast op welke manier je dit wilt gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld een reisblog starten of je reis bijhouden via Polarsteps. Deze app houdt via GPS bij waar je bent en dus zie je zelf ook precies hoe je gereisd hebt. Je kunt op elke bestemming een steps aanmaken waar je een reisverslag en wat foto’s aan toevoegt. Achteraf kun je eenvoudig via Polarsteps een boek laten afdrukken van jouw reis. 

Lees meer over het bijhouden van je reis via Polarsteps

Afscheidsfeestje

Zodra je alles wat je moest voorbereiden voor je wereldreis gedaan hebt, komt je vertrek waarschijnlijk al behoorlijk dichtbij. En dat betekent dat je tijdelijk afscheid moet nemen van vrienden en familie. Hoe je dit doet is helemaal aan jou, maar neem er de tijd voor en geniet ervan. Als je iedereen nog een keer bij elkaar wilt hebben kun je een afscheidsfeest organiseren, maar je kunt natuurlijk ook iedereen die belangrijk voor je is apart nog even gedag zeggen.

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Zoeken

Meer reistips

Paklijst backpacken

Wereldreis route plannen

Wereldreis voorbereiden

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt