Route Maleisie

Maleisie Backpack Route

De veelzijdigheid van Maleisie maakt het land de ideale bestemming om te backpacken. Met deze backpack route zie je hoogtepunten van West-Maleisie in ongeveer twee weken. Je bezoekt een aantal steden met leuke bezienswaardigheden, mooie natuur en prachtige stranden en eilanden. De route begint in Kuala Lumpur en vanuit hier reis je verder over het schiereiland. Het reizen door Maleisie is goed te doen met het openbaar vervoer en tussen de meeste bestemmingen rijden bussen die niet alleen goedkoop zijn, maar ook erg comfortabel.  

Backpack Route Maleisie

Met deze backpack route doe je er ruim twee weken over de hoogtepunten van West-Maleisië te zien. Als je het duiken op de Perhentian Islands wilt overslaan, kun je de route ook in minder dan twee weken afleggen. Heb je meer tijd, dan kun je eventueel nog bestemmingen zoals Singapore, Malakka, Ipoh en Taman Negara toevoegen of de route combineren met Borneo.

Kuala Lumpur – 3 Dagen

De route start in de hoofdstad Kuala Lumpur. Net als de rest van het land is Kuala Lumpur erg veelzijdig. Deze miljoenenstad heeft naast de vele moderne wolkenkrabbers en winkelcentra ook een groot aantal prachtige oude gebouwen en tempels. Breng een bezoek aan de beroemde Petronas Towers, de Chinese Thean Hou-tempel of maak een tripje naar de Batu Caves, een van de belangrijkste hindoetempels van Maleisië. In en rondom Kuala Lumpur is genoeg te doen om je een aantal dagen te vermaken.  

Lees meer over Kuala Lumpur

Cameron Highlands – 3 Dagen

Ongeveer 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur ligt Cameron Highlands. Door de hoge ligging is dit gebied koeler dan de rest van het land. Cameron Highlands heeft een van de meest vruchtbare landbouwgronden van Maleisië en staat daarom bekend om de grote hoeveelheid producten zoals thee en aardbeien die daar verbouwd worden. Maak een wandeling langs de theeplantages, ga hiken in de jungle of boek een tour naar de lokale boerderijen.

Lees meer over Cameron Highlands

Van Kuala Lumpur naar Cameron Highlands

De bus is de meest comfortabele en goedkoopste manier om van Kuala Lumpur naar Cameron Highlands te reizen. Bijna alle bussen vertrekken vanaf het busstation Bersepadu Selatan ten zuiden van Kuala Lumpur. De bussen rijden meerdere keren per dag en doen er ongeveer vijf uur over om Tanah Rata te bereiken.

Boek hier je busticket

Langkawi – 3 Dagen

Langkawi is het meest noordelijke eiland van Maleisië. Het eiland heeft prachtige stranden, gezellige dorpjes en mooie natuur met wilde jungle, mangrovebossen, rijstvelden en watervallen. Huur een auto of scooter om het eiland te verkennen, maak boottochten door de mangrovebossen of tussen de eilanden rondom Langkawi en maak een ritje met de steilste kabelbaan ter wereld.

Lees meer over Langkawi

Van Cameron Highlands naar Langkawi

Om vanaf Cameron Highlands naar Langkawi te reizen heb je een volledige reisdag nodig. Neem eerst de bus naar Ipoh en stap daar over op een bus naar Kuala Perlis. Vanaf hier vertrekken dagelijks verschillende boten naar Langkawi.  In totaal ben je ongeveer negen uur onderweg.

Boek hier je busticket

Penang – 3 Dagen

Een stukje ten zuiden van Langkawi ligt Penang. Dit eiland wordt vooral bezocht vanwege Georgetown, de hoofdstad van Penang. Georgetown is wereldberoemd om zijn straatkunst en is een van de plekken die je gezien moet hebben in Maleisië.  Ga in het historische centrum van de stad op zoek naar de vele muurschilderingen, bezoek de visserswijk Chew Jetty, ga naar de Penang Hill voor een prachtig uitzicht op Georgetown en maak een wandeling door het Penang National Park.

Lees meer over Penang

Van Langkawi naar Penang

Met de Super Fast Ferry reis je eenvoudig tussen de eilanden Langkawi en Penang. De ferry vaart twee keer per dag en de reis duurt drie tot vier uur. Het is aan te raden om vooraf voor de ferry te reserveren.

Boek hier je bootticket

Perhentian Islands – 4 Dagen

Aan de oostkust van het schiereiland liggen de Perhentian Islands, die worden gezien als de mooiste eilanden rond Maleisië. Het is een populaire duikbestemming en daarom de perfecte plek om tijdens je reis een duikbrevet te halen. Het kleine eiland Kecil wordt vaak bezocht door backpackers en dit is ook het eiland waar de meeste duikscholen zijn gevestigd. Als je niet van duiken houdt, zijn de Perhentians ook een goede plek om te ontspannen op het strand of een kleine wandeling over het eiland te maken. 

Lees meer over de Perhentian Islands

Van Penang naar Perhentian Islands

Om van Georgetown naar de Perhentian Islands te reizen neem je eerst de veerboot naar Butterworth.  Als je in Butterworth aangekomen bent kun je overstappen op een bus naar Kuala Besut en vanaf daar vertrekken dagelijks meerdere boten naar de Perhentian Islands. Het is aan te raden om gebruik te maken van de nachtbus. Als je ’s ochtends vanuit Butterworth vertrekt, is de kans namelijk groot dat je de laatste boot naar de Perhentian Islands mist en accommodatie in Kuala Besut is beperkt.

Boek hier je bootticket

Kuala Lumpur – 1 dag

Na de Perhentian Islands reis je terug naar Kuala Lumpur. Vanaf hier kun je eenvoudig terug naar huis vliegen of je reis vervolgen naar bijvoorbeeld Borneo. Omdat je een volle dag aan het reizen bent van de Perhentian Islands naar Kuala Lumpur, is het aan te raden om een nacht in Kuala Lumpur te verblijven voordat je doorreist naar een volgende bestemming.  

Van Perhentian Islands naar Kuala Lumpur

Om van de Perhentians terug naar Kuala Lumpur te reizen neem je ’s ochtends vroeg de boot naar Kuala Besut. Vanaf hier rijden dagelijks directe bussen in ongeveer acht uur naar Kuala Lumpur. Je kunt er ook voor kiezen om de bus te nemen naar Kota Bharu en vanuit daar het vliegtuig naar Kuala Lumpur te nemen. 

Boek hier je busticket

Beste reistijd voor Maleisie

De beste maanden om Maleisië te bezoeken zijn de maanden maart tot en met oktober, maar in principe kun je Maleisië ook goed buiten deze periode bezoeken. Maleisie heeft het hele jaar door een warm en vochtig klimaat. Op het schiereiland zijn twee verschillende regenseizoenen. Aan de westkant valt de meeste regen van september tot en met december en aan de oostkust begint en eindigt het regenseizoen twee maanden later. Tijdens het regenseizoen valt de regen vaak aan het eind van de middag waardoor je de rest van de dag nog dingen kunt ondernemen. Als je van plan bent om de Perhentian Islands te bezoeken, houd er dan rekening mee dat de eilanden van november tot en met februari gesloten zijn. 

Budget Backpacken in Maleisie

Reizen door Maleisië is erg betaalbaar, maar over het algemeen liggen de prijzen wel iets hoger dan in buurlanden. De kosten hangen grotendeels af van de keuzes die je maakt voor accommodatie, vervoer en excursies. Als je met een beperkt budget reist is het mogelijk om rond te komen met €25 per dag. Wil je niet in de goedkoopste hostels slapen en wil je tijdens je reis ook wat excursies kunnen doen, houd dan rekening met een budget van €35 tot €40 per dag.

Visum

Als je in bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort kun je maximaal negentig dagen in Maleisië verblijven zonder dat je daarvoor een visum hoeft aan te vragen. Wanneer je het land binnenkomt krijg je bij de douane een stempel in je paspoort. Wil je langer dan drie maanden in Maleisië verblijven, dan kun je het visum verlengen in Kuala Lumpur of een paar dagen naar een ander land te reizen en daarna weer terug te komen. 

Veiligheid in Maleisie

Maleisië is een veilig land om in te reizen en de criminaliteitscijfers zijn laag. De mensen zijn vriendelijk en helpen je waar ze kunnen. Toch is het verstandig om goed op te je spullen te letten en geen dingen te doen die je normaal ook niet zou doen. Ook zijn er enkele gebieden die je als toerist beter kunt ontwijken zoals het grensgebied met Thailand,  delen van de oostkust op Borneo en de eilanden in het grensgebied met de Filipijnen. 

Over mij

Hi, mijn naam is Manon en ik ben de oprichtster van Your Backpack Guide! Op deze website deel ik mijn ervaringen en probeer ik mensen te inspireren om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Ik verzamel de beste tips voor avontuurlijke bestemmingen en bundel ze in handige artikelen. Mijn doel is om het plannen van jouw reis een beetje makkelijker en vooral leuker te maken.

Bestemmingen

Cameron Highlands

Kuala Lumpur

Perhentian Islands

Penang

Langkawi

Zoeken

Meer routes

Route Maleisie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt